top of page

Халукс валгус - причини и облекчаване на болките чрез упражнения



Зад сложното латинско наименование халукс валгус се крие една често срещана деформация - изкривен палец на ходилото, който изглежда като изпъкнало кокалче.

Това състояние е известно още като „бунион“. Когато отклонението е в по-напреднала фаза, големият пръст не само отчетливо сочи към външната част на ходилото, а може дори да се качи върху втория.

При това заболяване понякога се открива наследствена предразположеност, но най-честата причина за появата му е носенето на неудобни обувки - обикновено тесни и остри, особено в съчетание с висок ток. Първоначално оплакванията са оток, зачервяване и възпаление. С течение на времето тъканта загрубява, удебелява се и става мазолеста. Този процес е съпроводен с болки в краката и нарушения в походката, за това и избора на подходящи обувки се затруднява.

В ранната фаза на развитие на проблема помага носенето на по-широки обувки, които предоставят пространство на пръстите да се движат свободно в тях, избягвайки притискане и претъркване. Ортопедите препоръчват поставянето на персонални ортопедични стелки, които разпределят равномерно тежестта на тялото и предотвратяват развитието на бъдещи деформации на стъпалата. Също така могат да се ползват и специални шини, коригиращи отклонението на палеца. Те обаче нямат широко приложение, защото много често не пасват във всяка обувка, за това се препоръчва носенето им предимно вечер когато тялото е в покой и краката ни си почиват. В по-напредналите случаи се прибягва до оперативно лечение на кокалчетата, но на първо място направете консултация с добър специалист. Имайте предвид, че макар самата операция да е в списъка с т.н. рутинни операции, възстановителния период е продължителен и изисква особено внимание и много търпение. Ползите от упражнения за Халкус Валгус

Нехирургически методи, като терапия с физически упражнения, могат да забавят развитието на халкус валгус. Препоръчително е да се започне с превантивна терапия, вместо да се бърза с хирургическа намеса.

Упражнения на ходилото и протягане на пръстите може да помогнат на ставата между палеца и ходилото да остане подвижна, запазвайки пластичност и подсилвайки мускулите, които контролират палеца.

Упражнения, които могат да помогнат на хора с хаклус валгус са:

Протягане на пръстите. Протягането помага на пръстите да увеличат подвижността си и да на се намали болката в ходилото. За протягане на пръстите ги насочете право напред за 5 секунди, след което ги свийте за 5 секунди. Повторете протягането 10 пъти. Това упражнение може да бъде особено полезно, ако имате пръсти чукчета или хронично деформирани пръсти освен халкус валгус.

Разтягане и свиване на пръстите. Опрете пръстите в стена, така че да се разтегнат нагоре. Задръжте позицията за 10 секунди и повторете упражнението три до четири пъти. После свийте пръстите надолу, като ги притиснете в пода за 10 секунди и повторете три до четири пъти.

Разтягане на палеца. Нежно наместете палеца с ръце, така че да заеме правилна позиция. Задръжте палеца така за 10 секунди и повторете упражнението три до четири пъти.

Съпротивляване. Увийте палеца с кърпа или колан и го дърпайте към себе си, докато бутате с палеца в обратната посока.

Търкаляне на топка. Седнете и поставете под ходилото твърда, малка топка (напр. топка за голф) и я търкаляйте с крак в продължение на две минути. Така се облекчават болки, схващане и напрежение в ходилото. Упражнението има полезно приложение и при паднали сводове.

Хващане на хавлия. Може да тренирате пръстите, като опънете малка хавлия на пода и ги използвате за да я хванете и вдигнете с крак. Повторете пет пъти. Хващане на предмети с пръстите на краката, помага на ходилото да остане подвижно.

Хващане на топчета. Друго упражнение за хващане, с което може да раздвижвате ходилата си е вдигане на топчета. Особено подходящи са малките стъклени топчета за игра. Поставете двадесетина топчета на земята и използвайте пръстите на крака за да ги вдигнете и поставите в съд едно по едно.

Разходка по плажа. Когато имате възможност, отделете време за ходене по пясък. Това подсилва пръстите и нежно масажира ходилото. Особено подходящо за хора, страдащи от артрит, свързан с халкус валгус.

Съветваме Ви да провеждате упражнения за ходилата ежедневно, както сутрин, така и вечер. Може да го правите докато гледате телевизия или четете. Веднъж стане ли навик, ще е лесно да правите упраженията редовно.


bottom of page