top of page

Здравето на ходилата и баланса между ума и тялото


През целия си живот всеки от нас търси оптимален баланс между ума и тялото. За да бъде постигнато това равновесие от първостепенно значение е състоянието на стъпалата. Те са основата за цялостното благополучие на организма. Също както основите на къща, те са най-важни за здравината на цялата и конструкция. Много от нас рядко обръщат внимание на стъпалата си, може би защото през по-голяма част от времето са скрити в обувките ни, незабелязани, а това е много погрешно.


Как и защо да ценим стъпалата и долните си крайници? Те са основната движеща сила в тялото ни и заслужават грижи и внимание, така че да могат да се възстановяват ефективно след всеки вид тренировка или тежък работен ден. Доброто здраве на стъпалата е ключова предпоставка за качествен и продуктивен живот. Да бъдат краката ни здрави, гъвкави, силни и издръжливи са едни от най-важните условия да постигаме целите си с лекота и радост във всяка възраст. Когато сме здрави и краката ни се чувстват добре, ние можем да се движим, да водим активен живот, а това значи, че всичко с което се заемем ще бъде доведено до успешен край. Ето защо, ако имаме и най-малки притеснения относно здравето и добрата кондиция на долните си крайници е добре да се погрижим за тях час по-скоро. Здравите крака са в състояние да ни помогнат да се чувстваме пълноценни и радостни от всички ежедневни дейности, които ни се налага да извършваме. Когато имаме болки в стъпалата и тяхната функционалност е нарушена, дори най-простите ежедневни задължения могат да се превърнат в проблем. Първата и основна грижа, която можем да предприемем при болки в стъпалата е да направим персонални ортопедични стелки. Те са главен фактор за поставяне на краката в неутрална позиция. Когато няма кривене в глезените и нарушения в сводовете, цялото ни тяло се чувства по-здраво.


Как да помогнем на тялото си да бъде здраво и в хармония с ума?

Ето няколко идеи с които може да започнете от основите на вашето тяло, а именно ходилата:


Масаж на стъпалата

Масажа има безброй здравословни ползи за тялото и ума. Най-важната от тях е отпускането на мускулите на долните крайници и на цялото тяло, намаляване на стреса, подобряване на кръвообращението и облекчаване на болката. Масажът на стъпалата подпомага добрия сън.


Рефлексология

Това е традиционна форма на масаж, "внесена" от Китай преди хиляди години. Тя е изключително полезна за възстановяването на добрата кондиция, а това от своя страна подобрява цялостното състояние на организма, оттам и на съзнанието.

Рефлексологията се основава на третирането на различни зони по повърхността на стъпалата чрез упражняване на натиск, включващ палеца и пръстите на ръцете върху определени точки, чрез използването на специфични техники. В съвременен Тайван техниките за терапевтичният масаж са популярни като "ан" (притискане) и "жу" (въртене).

Тези точки съответстват на различните органи, системи и жлези в тялото ни. Рефлексологията най-общо повлиява благоприятно на кръвообращението и метаболизма (обмяната на веществата) и има възстановително и релаксиращо въздействие над хората, прекарващи голяма част от времето си прави или в движение. Редовното прилагане на рефлексо-масажи води до намаляване на стреса и болките .


Йога и медитация

Йога е система от упражнения, които балансират тялото и ума. Тя може да облекчи ефективно състояния като плантарен фасциит, болки в петите и други. Спомага за общо укрепване на организма, развиване на гъвкавост, издръжливост, сила и координация. Медитацията пък от своя страна е ефективен метод за успокояване на ума, а спокойният ум е най-сигурното средство, чрез което да бъде успокоено и тялото. Има милиони практики и пози, които да помогнат за постигането на този баланс, така че всеки би могъл да потърси, избере и заложи на своята.


Хигиена

Поддържайте добра хигиена на стъпалата. След миене подсушавайте прецизно, тъй като остатъчната влага става среда за развитието на гъбички. Хидратиращите лосиони и кремове помагат на кожата да се запази мека и гладка. Правилното изрязване на ноктите предотвратява врастването им в меките тъкани на пръстите, затова е много важно да се прави редовно. Грижата за кожичките около нокътната плочка също допринася за доброто здраве на стъпалата.

Нашите крака са основата, върху която всеки ден се изправяме, за да изпълним своите професионални и ежедневни задължения. Здравите стъпала гарантират добро здраве и бистър ум. Те са гаранция, че можем да посрещнем и да се справим с всяко предизвикателство, което животът ни поднесе.

bottom of page