top of page

Грижа за стъпалата при болки в сводаПод болки в свода се разбира усещането за парене и болезненост в областта на свода на ходилото.

Причини за появата на болки в свода

Има много причини поради, които може да се появят болки в свода. Структурен дисбаланс или директно нараняване на стъпалото са най-честите причини за появата на болки в свода. Много често причината може да е възпаление на плантарната фасция, наречено плантарен фасцит. Това е  възпаление, което се разпростира по долната част на стъпалото – от петата до напречния свод (меката възглавничка преди пръстите).

Едни от най-често срещаните причини за възпаление на плантарната фасция е пронацията и измененията в сводовата част на стъпалото. Възпалението често води до болки в петата и свода. Болката е най-силна сутрин, когато човек става от леглото и прави първите крачки за деня си или когато дълго време не се е движил. Диагнозата се поставя посредством физикален преглед, за да се провери чувствителността на стъпалото и точното местоположение на болката и да се установи дали те не са в резултат от различен проблем с крака. Също така може да има леко зачервяване или подуване.

Може да е необходимо рентгеново изследване или магнитен-резонанс, за да се провери дали нещо друго не причинява болката в петата, като например фрактура на костите.

Ако не се погрижите за овладяването на това състояние и болката в свода продължи по-дълго време е много вероятно да се образува шип. Невъзможността за движение поради болка в сводовете и петата повлиява силно на качеството ви на живот. Изключително важно е да се вземат навременни мерки, така че възпалението да се предотврати.

Лечение и профилактика

Болките в свода са често срещан проблем, за който има ефикасен начин за лечение.

На първо място, ако имате болки в свода е важно да избягвате обувки на високи токчета. Избягвайте и носенето на тесни обувки.

Най-добре избирайте обувки с токче до 4 см. или с леко възвишение в областта на петата. Следете и за други фактори при избирането на подходящи за вас обувки, добре е да са изработени от мека кожа,  с твърд заден форт,  ходило, което поглъща удара при стъпване. Когато болката в сводовете ви е свързана със свръхпронация и изменения в сводовата част е най-добре да носите персонални ортопедични стелки. Те поддържат високите сводове и се грижат за изграждането на паднали ткаива, поддържат глезените и петите изправени, поставят ходилата ви в най-правилната за вас форма, а именно неутралната. Като поддържат свода и контролират свръхпронацията, такива стелки ще успокоят болките в свода и ще се грижат за целия опорно-двигателен апарат.

Comentarios


bottom of page